Regelingen
Bestaanszekerheid, de laatste tijd een veel besproken thema. Ook bij de overheid. In de Grondwet, artikel 20 staat dat elke in Nederland wonende Nederlander recht heeft op bestaanszekerheid. In 2023 is het rapport ‘Een zeker bestaan’ van de Commissie Sociaal Minimum verschenen, de conclusie was dat de minimumlonen en uitkeringen veel te laag zijn. In het tweede rapport staan aanbevelingen voor de overheid om de bestaanszekerheid beter te regelen.
De gemeente Groningen doet veel om de inwoners te ondersteunen. Er zijn minimaregelingen, deze zijn in de Participatiewet beschreven. De gemeente heeft daar enigszins ruimte om invulling te geven hoe zij dit willen uitvoeren. Zo zijn er bijvoorbeeld de bijzondere bijstand, de Individuele Inkomsten Toeslag (IIT) en de regeling van duurzame goederen (witgoedregeling). Naast de minimaregelingen is er ook armoedebeleid.
Ook werkt de gemeente aan het makkelijker, laagdrempeliger maken van het aanvragen van regelingen. Diverse regelingen kunnen aangevraagd worden bij Stichting Leergeld, in andere gevallen dienen aanvragen gedaan te worden via WIJ-Groningen. Zo kan daar bijvoorbeeld een aanvraag gedaan worden uit het Sport en Cultuurfonds voor kinderen. Aanvragen voor een volwassene is ook mogelijk. Zo zijn door de gemeente ook de voorwaarden om in aanmerking te komen voor (gedeeltelijke) kwijtschelding van het Noordelijk Belastingkantoor soepeler gemaakt.
In een aantal gevallen is de gemeente overgegaan op ambtelijke uitbetaling, er hoeft dan geen aanvraag meer ingediend te worden. Met de komst van het web-portaal kunnen inwoners inloggen op ‘MijnGroningen’ kunnen inwoners aanvragen voor een bijstandsuitkering of regelingen indienen via het internet.