Plan Schuldhulpverlening 2024-2028

Klik hier voor het raadsvoorstel

Klik hier voor het rapport van de overheid

Klik hier voor het advies van de Cliëntenraad

Beluister deze tekst

Sparen van een laag inkomen is voor velen niet weggelegd. Het niet hebben van een buffer betekent ook vaak dat er bij tegenslag schulden ontstaan. Of het nu gaat om het lenen van geld bij familie of vrienden of bij een instantie, er moet weer terug betaald worden. Als de schulden niet erg hoog zijn is er al moeilijk weer uit te komen, want als er geen geld is om het te compenseren lopen de schulden steeds maar verder op.

De stap zetten om hulp te zoeken is voor velen te groot, liever wachten de inwoners totdat het echt niet meer anders kan. Gevoelens van schaamte bijvoorbeeld houden velen tegen om hulp te zoeken. De Groningse Krediet Bank (GKB) kan inwoners helpen. Samen met de inwoner wordt gekeken welke oplossing het beste is en zodra de hulpverlening is gestart neemt het veel stress weg.

Om zoveel mogelijk ondersteuning te kunnen bieden heeft de gemeente een plan gemaakt waarin beschreven staat hoe de gemeente de inwoners ondersteuning kan bieden. Meerdere projecten, onder andere voor jongeren, zijn gestart om de verschillende doelgroepen te kunnen helpen.

In de loop van 2024 volgt nog het uitvoeringsplan.