Beleidsregels proef samenwonen

Klik hier voor de ingevoegde beleidsregels

Klik hier voor het advies van de Cliëntenraad

Beluister deze tekst

Het college heeft beleidsregels vastgesteld voor een kennismakingsperiode samenwonen, zoals de regeling officieel heet. Inwoners die met iemand willen gaan samenwonen kunnen na de aanvraag vier maanden samenwonen op proef met behoud van de uitkering zodat de eigen woning aangehouden kan worden. Na het verstrijken van deze vier maanden wordt er vanuit gegaan dat men blijft samenwonen en wordt de uitkering aangepast. Wil de inwoner niet blijven samenwonen dan dient dit tijdig doorgegeven te worden en behoudt de inwoner het recht op uitkering.

Steeds meer inwoners blijven alleen wonen, de stap om te gaan samenwonen kan groot zijn om verschillende redenen. Voor inwoners met een bijstandsuitkering is de stap zo mogelijk nog groter. Niet alleen wordt de uitkering aangepast of ingetrokken (afhankelijk van het inkomen van de inwoner waarmee samengewoond gaat worden), ook kan men niet terug naar de eigen woning omdat daar geen financiële middelen meer voor zijn. Vanwege het woningtekort is het maar de vraag hoe lang er gewacht moet worden voordat er weer zicht is op een woning als het samenwonen niet goed uitpakt.

Met deze regeling worden de inwoners in staat gesteld te ervaren hoe dat samenwonen gaat met de optie terug te kunnen keren naar de eigen woning.