Beleidsregels duurzame goederen (witgoedregeling)

Klik hier voor de collegebrief over de witgoedregeling

Klik hier voor het advies van de Cliëntenraad

Beluister deze tekst

Sparen voor het vervangen van huisraad hoort erbij. Voor inwoners met een laag inkomen is dat moeilijk en soms zelfs onmogelijk. Vanuit de gemeente is er een vergoeding beschikbaar voor een aantal apparaten. Het hebben van een wasmachine, koelkast, kooktoestel, televisie en laptop moet beschikbaar zijn, ook zonder spaargeld. De beleidsregels daarvoor waren streng, zo mocht het bedrag niet alvast uitgegeven worden als de toestemming van de gemeente er nog niet was. In dat geval werd er geen vergoeding verstrekt. Bijbetalen op een apparaat was ook niet toegestaan en voor een wasmachine en een laptop mocht alleen een tweedehands apparaat uitgekozen bij zaken die een overeenkomst met de gemeente hadden.

Met het versoepelen en overzichtelijker maken van regelingen staat ook eigen regie hoog in het vaandel. Inwoners moeten zelf kunnen beslissen of een tweedehands volstaat of dat er toch een nieuw apparaat gewenst wordt. Als men van het eigen (spaar) geld bij wil betalen moet dat ook kunnen. Het teruggeven van de eigen regie over de aanschaf van apparaten is met het vaststellen van de nieuwe beleidsregels een feit.

De keus is aan de inwoner, afwachten tot de beschikking en met deze brief naar de winkel of voorschieten en de factuur naar de gemeente sturen zodat het vastgestelde bedrag voor dat specifieke apparaat naar de bankrekening wordt overgemaakt.