Naleving- en Handhaving beleidsplan

Klik hier voor de collegebrief

Klik hier voor het Nalevings- en Handhaving Beleidsplan

Klik hier voor het adviesrapport van de Ethische commissie

Klik hier voor het advies van de Cliëntenraad

Beluister deze tekst

Het toepassen van de menselijke maat, dat is waar de gemeente Groningen zich voor inzet. Er kunnen nare gevolgen zitten aan het zetten van een verkeerd vinkje. Dat moet anders, er dient zorgvuldig na te worden gegaan of iemand bewust fraudeert of dat de gecompliceerde regelingen en aanvraagprocessen niet voor de gemiddelde mens is te begrijpen. Er wordt veel gedaan om alle regelingen begrijpelijker te maken, het aanvraagproces te versoepelen en de menselijke maat toe te passen. Zo ook het naleven van de verplichtingen en de handhaving daarop is nu versoepeld.

Misbruik van (bijstands-)uitkeringen is een kwalijke zaak en daar dient een sanctie op te volgen. Wel is het zaak om goed vast te kunnen stellen of dit daadwerkelijk, opzettelijk misbruik is of dat er een vergissing in een aanvraag is gemaakt en in hoeverre dit verwijtbaar is.

Regelgeving in Nederland is gecompliceerd, voor velen is dit een groot struikelblok. Dit geldt des te meer voor inwoners die te maken hebben met laaggeletterdheid. Volgens de cijfers van de Stichting Lezen en Schrijven heeft 18% van de inwoners hiermee te maken, dat is 1 op de 6 inwoners! Ook voor anderstaligen kan de ingewikkelde regelgeving leiden tot vergissingen in aanvragen. Het is goed eerst vast te stellen of dit om een foutje, een vergissing gaat of dat er daadwerkelijk sprake is van misbruik. Volgens het CBS was het percentage verwijtbare vorderingen (Bijstand en SVB zaken) in september 2023 3,3%.

Nieuw is het instellen van een ethische commissie die adviseert over privacy gevoelige gegevens. Het eerste rapport is een feit!