Regelingenwoud

Klik hier voor het originele document

Klik hier voor de bijlage bij het document

Klik hier voor de reactie van de Cliëntenraad

Beluister deze tekst

Veel inwoners hebben financiële problemen, niet alleen inwoners met een uitkering of een klein pensioen, óók inwoners met een baan. Onverwachte uitgaven, zoals een kapotte koelkast of de noodzaak van een laptop voor school, kunnen leiden tot financiële problemen. Om inwoners te ondersteunen bij dergelijke onvoorziene kosten, zijn er minimaregelingen beschikbaar. Helaas zijn niet alle inwoners op de hoogte van deze regelingen, soms kunnen ze de regelingen niet vinden of ze begrijpen ze niet. Daarom willen we de minimaregelingen vereenvoudigen, toegankelijker maken en hun bekendheid vergroten.

Er zijn al stappen gezet om minimaregelingen toegankelijker te maken, zoals het verminderen van bewijslast, het ambtshalve verstrekken van regelingen en verbeterde dienstverlening. We presenteren een analyse van de huidige minimaregelingen waaruit knelpunten naar voren komen, zoals het grote aantal verschillende regelingen en fondsen, wat leidt tot verwarring en moeilijkheden voor mensen die hierop een beroep moeten doen.

Op basis van deze analyse worden drie ontwikkellijnen voorgesteld om de eenvoud en toegankelijkheid van minimaregelingen te verbeteren:

  1. Het creëren van één algemene regeling om verwarring te verminderen.
  2. Het vereenvoudigen van bestaande regelingen om ze gebruiksvriendelijker te maken.
  3. Het vergroten van de bekendheid van de regelingen om ervoor te zorgen dat mensen er gemakkelijker toegang toe hebben.

Daarnaast geven we een terugkoppeling over de bevindingen met betrekking tot knelpunten die pleegouders ervaren bij het gebruik van regelingen.

De verschillende knelpunten met betrekking tot het gebruik van regelingen voor financiële ondersteuning, waaronder minimaregelingen zijn:

  1. Complexiteit en verscheidenheid van regelingen:
    Er zijn veel verschillende regelingen beschikbaar voor verschillende kosten, zoals kleding, sport, schoolspullen, enzovoort. Dit maakt het voor mensen ingewikkeld om de juiste regelingen te vinden en er gebruik van te maken. Dit leidt tot tijdsverlies en stress.
  2. Verschillende voorwaarden voor verschillende regelingen:
    Elke regeling heeft zijn eigen set voorwaarden en inkomensgrenzen. Deze voorwaarden variëren van regeling tot regeling, wat het moeilijk maakt om te bepalen voor welke regelingen iemand in aanmerking komt. Bovendien is de bewijslast voor het voldoen aan deze voorwaarden vaak hoog, vooral voor mensen die geen bijstandsuitkering ontvangen.
  3. Bewijslast voor regelingen:
    Om in aanmerking te komen voor veel regelingen, is bewijsmateriaal zoals facturen, medische verklaringen of huisbezoeken vereist. Dit kan het aanvraagproces bemoeilijken en mensen ontmoedigen om regelingen aan te vragen.
  4. Overlap in regelingen:
    Er is vaak overlap tussen verschillende regelingen, wat verwarring kan veroorzaken bij aanvragers. Mensen weten mogelijk niet welke regelingen ze moeten gebruiken voor specifieke behoeften.

Er gesprekken zijn geweest met ervaringsdeskundigen, die aangeven dat er geen oplossing is die voor iedereen even goed is. Sommigen geven de voorkeur aan één algemene regeling voor meer eigen regie, terwijl anderen de diversiteit aan regelingen als geruststellend beschouwen omdat ze een vangnet bieden voor specifieke kosten.

Om deze knelpunten aan te pakken, worden drie ontwikkellijnen voorgesteld:

  1. Eén algemene regeling:
    Onderzoek naar de mogelijkheid om bestaande regelingen te integreren in één algemene regeling met eenvoudige toegang, vertrouwen als uitgangspunt en beperkte voorwaarden.
  2. Bestaande regelingen vereenvoudigen:
    Het herzien van bestaande regelingen om ze gebruiksvriendelijker te maken, inclusief het verhogen van inkomensgrenzen en het verminderen van aanvullende voorwaarden.
  3. Bekendheid van regelingen vergroten:
    Het verbeteren van communicatie over regelingen en dienstverlening om mensen bewust te maken van hun opties.

De gevolgen van deze ontwikkellijnen, zoals budgettaire implicaties en impact op mensen met lage inkomens, moeten verder worden onderzocht en geëvalueerd.

De tekst behandelt verschillende aspecten met betrekking tot financiële regelingen en beleidsontwikkeling. Hier zijn de belangrijkste punten:

  1. Verhoging van inkomensgrenzen:
    Verhogen van de inkomensgrenzen zal resulteren in een toename van het aantal huishoudens dat in aanmerking komt voor financiële regelingen.
  2. Financiële gevolgen:
    Er zijn financiële gevolgen van de inkomensverhoging voor de Individuele Inkomenstoeslag (IIT).
  3. Ontwikkellijnen:
    Er worden drie ontwikkellijnen voorgesteld om knelpunten aan te pakken:
    • Eén algemene regeling.
    • Aanpassing van bestaande regelingen om ze gebruiksvriendelijker te maken.
    • Vergroting van de bekendheid van regelingen, met een focus op mensen met een laag inkomen die mogelijk niet bekend zijn met beschikbare regelingen.
  4. Gevolgen:
    Enkele gevolgen van de ontwikkellijnen kan zijn; mogelijke inkomenspolitiek, armoedeval en budgettaire implicaties.
  5. Terugkoppeling pilot ‘Ondersteunen en versterken pleegouders’:
    De pilot om pleeggezinnen te ondersteunen en te versterken, waarbij een ontregelfunctionaris is betrokken om knelpunten in regelingen te signaleren en oplossingen te onderzoeken.
  6. Vervolg en wensen van de raad:
    De ontwikkellijnen 2 en 3 worden op korte termijn aangepakt. Ontwikkellijn 1 verder zal worden onderzocht. De raad wordt uitgenodigd om wensen en bedenkingen te uiten met betrekking tot alle drie de ontwikkellijnen en het harmoniseren van voorwaarden.

    Deze brief is om de raad te informeren en betrokkenheid te vragen bij beleidsbeslissingen met betrekking tot financiële regelingen en ondersteuning voor verschillende huishoudens.