Afschaffen zoektermijn jongeren


Klik hier voor de collegebrief aan de gemeenteraad

Klik hier voor het advies van de Cliëntenraad

Beluister deze tekst

Voor jongeren geldt officieel een zoektermijn van vier weken voor er aanspraak gemaakt kan worden op een bijstandsuitkering. In die vier weken dient de jongere te zoeken naar een baan of te starten met een opleiding. In de praktijk kan dit leiden tot problemen voor jongeren. Behalve stress kan het ook financiële gevolgen hebben die leiden tot schulden.

Het nieuwe wetsvoorstel vanuit de overheid geeft meer ruimte om te kunnen beoordelen op individuele omstandigheden. Toch worden er nog steeds groepen uitgezonderd. In veel gevallen is de zoektermijn niet doelmatig. In de afweging of wel of geen zoektermijn wordt gevraagd betrekt het college ook andere aspecten van het sociaal domein, zoals jeugdzorg en schuldhulpverlening. De ervaring van de afgelopen jaren leert dat het toepassen van de zoektermijn niet doelmatig is. Er is dan ook besloten om de zoektermijn voor jongeren af te schaffen.

De Cliëntenraad staat achter dit besluit, jongeren verdienen een goede start van het volwassen leven. Dreigende schulden is niet alleen een slechte start op het gebied van financiën, ook voor het welzijn van de jongere is dat belangrijk.